Rioolverstopping

Heeft u last van een rioolverstopping? Dan moet u eerst controleren waar de verstopping precies zit: in eigen grond of in gemeentegrond.

De belangrijkste oorzaken van verstopte riolen zijn frituurvet, reinigingsdoekjes, maandverband, motorolie, kleding, condooms en bouwafval. Op de website www.nietinhetriool.nl staat wat wel en niet in het riool mag.

Als er een rioleringsprobleem in uw huis is, volg dan deze stappen.

Let op! De gemeente vergoedt kosten alleen als u onderstaande stappen volgt en de verstopping zich op het gemeentelijke deel van de riolering bevindt.

  • Controleer eerst of uw buren hetzelfde probleem hebben. Als dat zo is, kan het probleem in het gemeentelijke riool zitten. Neem dan contact op met de gemeente via het Meldpunt Openbare Ruimte.
  • Als alleen u problemen heeft met de afvoer en uw buren niet, moet u het ontstoppingsstuk van de riolering opgraven en openen. Dit is een hulpstuk met een deksel, te vinden nabij uw erfgrens op ongeveer een meter diepte. Als uw woning geen ontstoppingsstuk heeft, moet u de leiding vrijgraven bij de perceelgrens en deze aanboren.
  • De eigenaar van de woning moet de locatie van de verstopping aantonen. Als u niet kunt graven of het ontstoppingsstuk niet kunt vinden, neem dan contact op met het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente voor hulp.

Als het ontstoppingsstuk is geopend, zijn er twee mogelijkheden

  • Verstopping op uw terrein: u moet de verstopping zelf verhelpen, of de gemeentelijke aannemer kan dit voor u doen tegen betaling.
  • Verstopping op openbaar terrein: de gemeente verhelpt de verstopping en betaalt de kosten.

Wacht niet te lang met het melden van een rioleringsprobleem om schade en overlast te voorkomen. Bij noodsituaties kunt u 24/7 contact opnemen met het Meldpunt Openbare Ruimte.

Om wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval en verstoppingen, kunt u een ontlastputje plaatsen onderaan de regenpijpen van uw woning. Dit zorgt ervoor dat regenwater niet via het toilet uw huis binnenkomt. Het plaatsen hiervan is eenvoudig en de materialen zijn verkrijgbaar bij lokale bouwmarkten.

Hulp bij de montage

Het plaatsen van een ontlastput is vrij eenvoudig, op het Youtube kanaal van gemeente Houten www.houten.nl/water staan 3 instructievideo’s die u kunt bekijken.

Bedrijven binnen de gemeente die ervaring met de montage van ontlastputjes zijn:  

Installatiebedrijf Smit
Telefoonnummer (030) 60113 34
info@smit-installatie.nl

Installatietechniek Rijnhuis
Telefoonnummer(030) 634 07 63
info@installatietechniek-rijnhuis.nl

Een vraag die mensen vaak stellen is; hoe komt het dat tijdens hevige regenbuien de afvoeren van de WC, het aanrecht en wastafels kunnen borrelen?

Als u rioolstank of borrelende afvoeren heeft, kan dit te maken hebben met een slecht werkende ontluchting van de binnenhuisriolering. Neem bij vragen contact op met de gemeente.

Storing aan mechanische rioolsystemen

Meld storingen aan mechanische rioolsystemen aan de gemeente. Werk niet zelf aan gemalen en pompen, dit is gevaarlijk en niet toegestaan. Let op: sluit geen regenwater aan op mechanische rioleringssystemen om wateroverlast te voorkomen.